Zdravi in močni zobje so temelj zdravja celotnega organizma, kakor dobro ve vsak, ki je zaradi bolnega zoba doživel razširitev vnetja tudi na druge dele telesa. Zdravje ustne votline je zelo delikatno področje, na kar kaže tudi to, da je dentalna medicina daleč najširša podstroka medicine. Kdor želi postati zobozdravnik, mora dentalno medicino študirati že od začetka študija, za razliko od kardiologov, ki študirajo splošno medicino in se specializirajo šele po šestih ali sedmih letih študija. 

Zobozdravnik pa vam ne bo nujno le zdravil zob, poskrbel bo tudi za njihovo zaščito, dobro funkcionalnost in lep izgled. Seveda so lahko tudi zobje, ki so krivi in imajo mnogo pomanjkljivosti, za večino ljudi dovolj funkcionalni, vendar pa pogosto velja pravilo, da so lepi zobje tudi bolj zdravi. Zobne prevleke, s katerimi zobozdravniki obdajo poškodovane zobe, so tam tako zaradi zaščite kot zaradi estetskega videza. Prav tako so zobni vsadki pomembni zato, da naš nasmeh ne zaznamuje škrbavost, kot tudi zato, da oteženo žvečenje ne poškoduje drugih zob ter da zobje ostanejo lepo poravnani. Zobne prevleke se uporabljajo tako za zaščito poškodovanih kot tudi nepoškodovanih zob, največkrat pa jih bo zobozdravnik uporabil po zdravljenju koreninskih kanalov ali odstranitvi zobne gnilobe.

Zobni vsadki se običajno vsajajo takoj po tem, ko nek zob (iz različnih razlogov) izpade iz ust. Če z vsaditvijo zobnega vsadka preveč odlašamo, tvegamo, da se bo kostnina, v katero vsadimo zobni vsadek, do takrat že preveč ošibila, da bi lahko trdno držala implantat.

Zdravi zobje so velika dobrina, ki jo je dobro vzdrževati čim dlje. Šele takrat, ko imamo težave z zdravjem ustne votline, običajno ugotovimo, kako pomembno je, da vsakodnevno skrbimo za higieno zob in da ob prvih težavah obiščemo zobozdravnika, ki bo poskrbel, da se težave ne bodo povečevale.