Pri ogrevanju sanitarne vode smo pozorni predvsem na to, da se poslužujemo zanesljivega in dovolj zmogljivega sistema. Toplo vodo namreč želimo imeti stalno na voljo, tako poleti kot pozimi, zato je treba izbrati sistem za ogrevanje, na katerega se lahko povsem zanesemo. Delo lahko opravijo toplotne črpalke, ki ob tem ponujajo tudi širok nabor drugih prednosti. Pravzaprav gre za najbolj priporočljivo opcijo v mnogih primerih, kakšnih izrazitih pomanjkljivosti skorajda ni.

Vsaka toplotna črpalka za sanitarno vodo ponuja nekatere splošne prednosti toplotnih črpalk. Pričakujemo lahko zelo zanesljivo ogrevanje skozi ves čas uporabe, ne da bi morali skrbeti za kurjavo ali gorivo. Prav tako oprema ne zahteva veliko dela, le servis toplotnih črpalk je treba redno opravljati skozi čas. Na dolgi rok je prav servis toplotnih črpalk tudi edini omembe vreden strošek poleg minimalne porabe električne energije za delovanje črpalke. Za sanitarno vodo se običajno uporabljajo manjše črpalke, ki imajo izjemen izkoristek in so pri svojem delovanju posebej varčne, tako da lahko pričakujemo zelo nizke stroške na dolgi rok, tudi če je toplotna črpalka za sanitarno vodo stalno v uporabi.

V izhodišču bodo z nakupom in montažo te naprave sicer nastali določeni stroški, ki so lahko višji kor stroški nakupa in vgradnje drugih ogrevalnih sistemov za sanitarno vodo. V primerjavi z drugimi opcijami je toplotna črpalka za sanitarno vodo v izhodišču nekoliko dražja in včasih zahtevnejša za vgradnjo, a to ni razlog za izbiro drugih opcij – pomisliti moramo na dolgoročno uporabo, ki pri toplotnih črpalkah prinaša opazne prihranke in odlično izkušnjo. Na dolgi rok je strošek le servis toplotnih črpalk in poraba električne energije, kar v primerjavi z alternativami hitro naredi veliko razliko, ki brez težav pokrije višje stroške pri nakupu in montaži. Če izberemo zanesljivo in kakovostno toplotno črpalko, bomo na dolgi rok gotovo zelo zadovoljni.