Ko se pojavi vprašanje, zakaj se odločiti in udeležiti javne dražbe, vam bo verjetno vsak posameznik dal svoj odgovor. Vsak ima svoj razlog, vendar pa je v osnovi tako, da vsak ima enake možnosti za nakup in sicer po odlični ceni. Ker gre za javne dražbe, lahko pristopi k tej kdorkoli, saj pravila veljajo za vse enako. Zato imamo vsi enake možnosti sodelovanja in morebitnega nakupa.

Za dražbe se odločimo torej v prvi vrsti, ker poteka dražba za predmet, premičnino ali nepremičnino, ki nas zanima, katerega bi želeli imeti in seveda upamo, da ga bomo tudi dobili. In, ker javne dražbe potekajo tako, da je pomembno, da se stvar tudi dejansko proda, je lahko cena temu primerna in zelo nizka. Odlično. Potemtakem lahko dobimo to isto stvar za veliko ugodneje, kot bi jo morebiti kupili sicer.

Dražbe so torej način prodaje in način kupovanja. Predvsem kupovanje je tisto, ki nas kot kupca zanima in praviloma za pristop na dražbi ne potrebujemo veliko in nam to ne vzame veliko časa, pa tudi ne denarja. Navsezadnje ne tvegamo ničesar. Tudi, če se domov odpravimo praznih rok, se nam varščina, katero smo v začetku dali v celoti povrne. Tako da dejansko lahko pridobimo veliko, ne tvegamo pa ničesar in zato skoraj nimamo razloga, da se ne bi tudi odločili dražbi pristopiti in na njej sodelovati kot dražitelj, torej možni kupec. Odločimo se le, koliko smo pripraljeni za določeno stvar tudi odšteti in do tistega zneska dražimo, sicer pa lahko vedno odnehamo. Če še niste razmišljali o tem, da bi se udeležili katere javne dražbe, je mogoče čas, da pregledate ponudbo predmetov na dražbi in se odločite za sodelovanje. Mogoče pa bo ta stvar ravno vaša in boste srečnež, ki bo na dražbi zmagal. Hitro in enostavno do želenih predmetov.