Obnova kopalnice zahteva veliko dela, nekateri posegi pa zaradi specifičnih okoliščin terjajo še dodatno pozornost. Pametno je na te opravke pomisliti že pred začetkom dela, saj si ravno v fazi načrtovanja delo najbolj olajšamo. Najbolj elegantna rešitev bo ta, da za izvedbo del izberemo usposobljene strokovnjake, ki nas povsem razbremenijo, hkrati ponudijo tudi širši nabor možnih storitev in naposled odlične rezultate svojega dela. V vsakem primeru pa moramo biti pozorni na nekatere posebne izzive, ki jih prinaša obnova kopalnice.

Urejanje vodovodne napeljave

Skoraj vsak večji kos opreme v kopalnici potrebuje povezavo z vodovodno napeljavo. Za to seveda poskrbimo že pri gradnji objekta, pri večjih prenovah pa moramo napeljavo pogosto prilagoditi. To zahteva lahko že zamenjava kotlička za straniščno školjko ali namestitev novega umivalnika, prav tako bo treba na vodovodno napeljavo misliti pri zamenjavi grelnih naprav za ogrevanje vode. Seveda je možno, da večji posegi ne bodo potrebni, a večja obnova kopalnice bo gotovo zahtevala nekatere prilagoditve.

Večji posegi v vodovodno napeljavo so lahko zelo nehvaležni, tudi zahtevni in dolgotrajni. Če se le da, se takšnim posegom izognemo z izbiro opreme, ki bo ustrezala obstoječi inštalaciji, lahko pa uporabimo tudi nekatere vmesne elemente, ki omogočajo priključitev nove opreme na staro napeljavo. Če obnova kopalnice vseeno zahteva prilagoditev napeljave, naj to opravi usposobljen strokovnjak.

Urejanje električne napeljave

Tudi električna napeljava lahko v kopalnici zahteva veliko dela, če jo želimo preurediti. Spričo priljubljenosti električnih ogrevalnih sistemov obnova kopalnice pogosto vključuje vgradnjo električnih grelnih teles, pri tem pa moramo pozorno napeljati tudi električne kable in sistem povezati v električno omrežje. To je načeloma lažje kot pri vodovodni napeljavi, vseeno pa bo pametno za pomoč prositi strokovnjaka. V kopalnici si namreč ne moremo privoščiti izpostavljenih žic in drugih ranljivosti v električnem omrežju, saj so posledice lahko katastrofalne.