Skrb za domačo zelenico ni nujno zahtevna, gotovo pa bo treba v delo vložiti nekaj pozornosti in vztrajnosti. Če svojo nalogo nekoliko zanemarimo, se lahko hitro zgodi, da namesto lepe trate okoli svoje hiše najdemo zaraščeno zaplato raznovrstnega rastlinja. V tem primeru bo delo še težje, saj običajne vrtne kosilnice ne pridejo v poštev, poprijeti bo treba za nekoliko zmogljivejšo opremo. Še bolje je seveda, da že v izhodišču poskrbimo za preventivo in ne dopustimo zaraščanja zelenice, a če se moramo soočiti z visoko travo in razraslim rastlinjem, imamo na voljo nekaj ustreznih rešitev.

Ena možnost je gotovo BCS kosilnica, ki je zelo priljubljena izbira v takšnih primerih. Gre za kosilnico, ki je prilagojena prav zahtevnejšim izzivom na razgibanem terenu. Pri vzdrževanju lepo negovanih zelenic sicer ne pride v poštev, ker je pregroba in ne ponuja željene natančnosti, poleg tega skrbno negovan teren preveč obremenjuje. A za zaraščeno zelenico je BCS kosilnica idealna rešitev. Naprava se bo odlično znašla tudi v večji goščavi, saj ima robustne in zmogljive nože, ki se uspešno spopadajo celo s podrastjem in grmičevjem. Seveda ni pametno preveč tvegati, lesa se raje lotimo z motorno žago. Vsekakor pa se lahko z dobro opremo lotimo tudi izzivov, ki jim običajne vrtne kosilnice gotovo ne bodo kos. BCS kosilnica je ena možnosti, ki lahko že ponudi odličen rezultat.

Drugo možnost pa predstavljajo določene vrtne kosilnice, ki niso namenjene le vzdrževanju lepo pokošene trate. To so predvsem nahrbtne kosilnice in motorne kose, ki jih lahko upravljamo ročno. V boju proti vsiljivemu rastlinju se posebej dobro obnesejo motorne kose z močnimi rezili, ki predstavljajo alternativo priljubljenim kosilnicam na nitko. Izbira prave opreme je seveda odvisna od situacije, včasih bo morda čisto ustrezna tudi uporaba vrtne kosilnice na nitko, a tega ne moremo vedno pričakovati.