Kot verjetno že vsi veste, je viličar transportni stroj s katerim s katerim razkladamo, nakladamo in prevažamo tovor. Vendar pa viličarji že dolgo niso več le to, ampak so postali multifunkcijski stroji s katerim lahko tudi plužimo, pometamo, stiskamo in počnemo še marsikaj drugega. Zato vilice za viličarja že dolgo niso le edina oprema, ampak vam je na voljo tudi ogromno druge dodatne opreme za viličarja, ki omogoča različne manipulacije z njim. 

 

Za prevažanje, nakladanje in razkladanje tovora, so vilice za viličarja najpomembnejši priključek. Glede na to, da zmore viličar dvigovati izjemno težke tovore, morajo biti tudi vilice za viličarja izdelane iz kakovostnih materialov, ki omogočajo manipulacijo s težkim tovorom. Pri delu z viličarjem, je pomembno, da so vilice dovolj dolge, da omogočajo varen transport tovora. V nasprotnem primeru je potrebno pomisliti tudi na podaljške za vilice, ki se enostavno pritrdijo na obstoječe vilice za viličarja.

 

Terenski viličar srečamo v različnih gospodarskih panogah

 

Kot že samo ime pove, je terenski viličar prilagojen delu na različnem terenu, ki je običajno za klasične viličarje preveč zahteven. Najpogosteje se ga uporablja v različnih gospodarskih panogah, od kmetijstva, gradbeništva, pa tudi lesarstva, saj omogoča premikanje po strmem in tudi razmočenem terenu, pri čemer nima večjih težav. Ker je viličar namenjen delu zunaj, je njegovo delovanje nekoliko glasnejše od klasičnih industrijskih viličarjev, vendar pa je zato toliko bolj zmogljivejši.

 

Kljub temu, da terenski viličar zagotavlja učinkovito delo na različnih terenih in situacijah, pa je potrebno pri njihovem upravljanju toliko večja previdnost. Predvsem je potrebno upoštevati poseben pravilnik, ki natančno določa postopke za varstvo pri delu. Za svoje nemoteno delovanje pa potrebuje terenski viličar tudi redne servisne preglede, saj je pri svojem delu običajno izpostavljen velikim obremenitvam. S tem se boste izognili temu, da bi vas pustil na cedilu, ko ga boste najbolj potrebovali.