Sodobne zobozdravstvene storitve so izjemno učinkovite in omogočajo razne posege, ki vodijo do nadvse prepričljivih učinkov. Tudi v primeru poškodovanih zob je možno običajno rešiti tudi zahtevne primere. To pomeni, da se lahko zanesemo na zobozdravnike celo v primeru, da imamo manjkajoče ali zelo poškodovane zobe. Situacijo je možno rešiti s kombinacijo naprednih storitev in kakovostnih izdelkov. Kaj imamo na voljo za rekonstrukcijo poškodovanih zob?

Zobne prevleke in mostički

V primeru manjših poškodb so gotovo prava izbira zobne prevleke. Te se odlično izkažejo pri rekonstrukciji odkrušenih zob, lahko pa to rešitev uporabimo tudi za povsem estetske prilagoditve zobovja. V vsakem primeru lahko pričakujemo učinkovito preoblikovanje zob, ki so zaradi poškodbe ali drugih razlogov nepravilno oblikovani. Zobne prevleke so precej enostavne in cenovno ugodne, vseeno pa ponujajo zelo dober učinek. Seveda je veliko odvisno od primera, tako da bo treba obiskati zobozdravnika in vprašati za nasvet, a verjetno bo moč najti odlično rešitev že za kakšnih 300 evrov pri zasebnikih.

Zobni mostički imajo podobno nalogo, uporabljajo se v nekoliko zahtevnejših situacijah, ko je treba obdelati več sosednjih zob, lahko tudi v primeru manjkajočih zob. Tako kot zobne prevleke pa so tudi mostički zelo učinkoviti in hkrati ugodni ter enostavni.

Zobni implantati

Če s prevlekami oziroma mostički težav ni mogoče rešiti, pridejo morda v poštev zobni implantati. Ti so posebej priljubljena rešitev za rekonstrukcijo močno poškodovanega zobovja, pravzaprav so najbolj učinkoviti pri nadomeščanju izgubljenih oziroma manjkajočih zob. Zobni implantati namreč omogočajo uporabo izdelkov zobne protetike, torej nadomestnih zob ali celotnih protez. Implantat se namesti v čeljust, nanj pa nato namestimo protetične izdelke. To pomeni, da je možno na ta način rešiti praktično vsak primer, pri katerem imamo opravka z manjkajočimi ali zelo poškodovanimi zobmi – zobni implantati omogočajo tudi kompletno rekonstrukcijo celotnega zobovja na obeh čeljustih.