Kolesarski navdušenci se lahko predajajo svoji rekreaciji brez potrebe po kakšni obsežni zbirki opreme, prav tako na dolgi rok s hobijem ni veliko dela ali visokih stroškov. To seveda velja za rekreativce, ki z uporabo kolesa skrbijo za svoje zdravje in sprostitev ali pa na ta način opravljajo vsakdanje poti do šole, službe ali po drugih opravkih. Vseeno pa bo treba izbrati zadosten komplet opreme in zanjo tudi dobro skrbeti. V prvi vrsti s tem mislimo na kolo, brez katerega kolesarjenje seveda ni mogoče. Dobro pripravljeno kolo je ključni dejavnik, ki vpliva na izkušnjo pri kolesarjenju.

Nastavitev kolesa

Najprej moramo poskrbeti za nastavitev ključnih sistemov, tako da bo kolo res delovalo pravilno. Pri tem gre v veliki meri za prilagoditev osnovnih sistemov, da ti odgovarjajo uporabniku. Natančno je treba nastaviti višino sedeža in krmila, trdoto amortizerjev in nekatere druge lastnosti. Prav tako prilagodimo dodatno opremo, recimo rogove. S takšnimi nastavitvami lahko naredimo veliko razliko – ne le takoj ob nakupu kolesa, temveč tudi po dolgotrajni uporabi, ko nastopi čas za ponovno nastavitev v sklopu vzdrževalnih opravil.

Vzdrževanje in popravilo koles

Na dolgi rok sicer imamo nekaj dela z vzdrževanjem svoje opreme, morda pa bo kolo zaradi kakšnih večjih obremenitev zahtevalo tudi popravilo. Popravilo koles opravljajo strokovnjaki v servisnih delavnicah, kjer so na voljo tudi mnoge druge koristne storitve. Ponudbo se splača izkoristiti, saj so to storitve, ki poskrbijo za odlično kolesarsko izkušnjo. Popravilo koles je seveda nujno v primeru, da naletimo na kakšne kritične okvare ali večje poškodbe, sicer pa lahko koristimo tudi vzdrževalne storitve in drugo ponudbo. V vsakem primeru lahko pričakujemo zelo dobre rezultate, navsezadnje na ta način podaljšujemo tudi življenjsko dobo svojega kolesa in zagotovimo kar najboljše zadovoljstvo pri uporabi. Vse to prispeva k odlični končni izkušnji, kar seveda največ šteje.