Ogrevanje sanitarne vode je pomembna, a tudi precej zahtevna naloga, ki jo opravlja ogrevalni sistem ali namenska oprema za ta namen. Vedno pričakujemo zadostno zalogo tople vode, ki jo potrebujemo vsakodnevno, zato si ne moremo privoščiti kakšnih večjih težav ali izpadov takšnega ogrevalnega sistema. Seveda pa ob tem pričakujemo tudi zadostno zmogljivost in zanesljivost na dolgi rok, izognili pa bi se radi visokim stroškom ogrevanja. Na voljo imamo več rešitev, ki prinašajo svoje prednosti in slabosti.

Med priljubljenimi opcijami je toplotna črpalka, ki ponuja kar nekaj edinstvenih prednosti. Za sanitarno vodo se uporabljajo kompaktne in učinkovite črpalke, ki so že v izhodišču tudi nekoliko cenejše in enostavnejše od večjih črpalk, s katerimi lahko poganjamo večje ogrevalne sisteme. Seveda pa so toplotne črpalke za sanitarno vodo na voljo v različnih izvedbah, med katerimi lahko izbiramo, razlikujejo se tudi po zmogljivosti oziroma kapaciteti. Izbiro moramo torej prilagoditi potrebam, prepričani pa smo lahko, da bo uporaba toplotne črpalke za sanitarno vodo na dolgi rok pomenila opazne prihranke. Ravno to je namreč največja prednost, ki jo ima toplotna črpalka. Za ogrevanje uporablja energijo, ki je brezplačno na voljo v okolju, zato ni stroškov s porabo različnih energentov. Ker od toplotne črpalke za sanitarno vodo pričakujemo redno delovanje na dolgi rok, so ti prihranki zelo izraziti. 

Seveda toplotna črpalka ni edina možnost, ki jo imamo na voljo pri ogrevanju sanitarne vode. Prav tako se lahko odločimo za druge sisteme, ki prinašajo druge prednosti. Kot dostojna alternativa se predstavljajo predvsem električni sistemi, ki imajo več prednosti. So zelo enostavni in poceni ob nakupu in vgradnji, pri delovanju pa so tudi precej varčni. Na dolgi rok so stroški sicer odvisni od cene električne energije, so pa le malo višji od tistih, ki jih ima toplotna črpalka, zato je izbira električnega sistema pogosto smiselna.