Na vrtu oziroma drugih površinah okoli hiše imamo razne rastline, ki potrebujejo posebno nego. Še posebej, če se z vzgojo rastlin ukvarjamo namenoma, je zelo pomembno, da pri tem uporabimo pravo orodje in kar najbolje poskrbimo za občutljive rastline. Pri tem nam pomagajo različne naprave, za vsako opravilo je treba izbrati pravi pripomoček.

V mnogih primerih pridejo najprej v poštev motokultivatorji, saj je treba zemljo pripraviti na nadaljnjo uporabo. To je seveda odvisno od okoliščin, v nekaterih primerih motokultivatorji niso potrebni, morda jih lahko nadomestimo z drugim orodjem ali kar z ročnim delom, lahko pa se bo izkazalo, da so povsem neprecenljivi. Treba je torej ugotoviti, kakšno opremo potrebujemo, saj je to odvisno od terena in specifičnih potreb. Vsekakor so motokultivatorji lahko nadvse uporabni, če moramo prekopati kakšno večjo površino na vrtu, pomagajo pa lahko tudi pri drugih opravilih.

Druga opravila pa so v veliki meri odvisna od tega, s kakšnimi rastlinami se ukvarjamo. Razno okrasno drevje in druge dekorativne rastline zahtevajo posebno nego, predvsem pa je treba vzdrževati njihovo obliko. Pri tem so recimo nepogrešljive škarje za živo mejo, ki se uvrščajo med ročno orodje, zahtevnejši uporabniki pa bodo ugotovili, da so na voljo tudi motorne škarje za živo mejo. V vsakem primeru je pomembno predvsem to, da se oblikovanju rastlin redno posvečamo in delo opravimo dovolj skrbno, v nasprotnem primeru še tako napredna oprema ne bo mogla dobro opraviti svojega dela. Škarje za živo mejo so vsestransko uporabne tudi za oblikovanje okrasnega drevja in drugih rastlin, na voljo pa imamo še razno drugo specializirano orodje. 

Seveda veliko pozornosti zahtevajo tudi rastline, ki jih gojimo z drugimi nameni, ne za dekoracijo. K tem pristopamo še bolj skrbno, saj imamo velik vpliv na pridelek, ki ga lahko pričakujemo, a pogosto so opravila podobna in lahko uporabimo tudi isto opremo.