Brez računalnikov si ne moremo več predstavljati vsakdanjega življenja, kaj šele službenega ali šolskega dela ter drugih obveznosti. Ker nas računalniki spremljajo pri praktično vseh opravilih, se redno srečujemo z zelo raznovrstnimi napravami, ki imajo različne zmogljivosti in funkcionalnosti. Na to moramo biti pozorni tudi pri nakupu računalnika, saj je pametno najprej poskrbeti za to, da izberemo napravo, ki bo odgovarjala dejanskim potrebam uporabnika.

Na eni strani imamo napredne računalnike, ki ponujajo vrhunsko zmogljivost. To je recimo gaming računalnik, ki je z vrhunsko strojno opremo kos vsem mogočim obremenitvam. Gaming računalnik je resda prilagojen igranju sodobnih video iger, a seveda s svojo zmogljivostjo brez težav opravlja tudi drugo delo. V istem zmogljivostnem rangu imamo na voljo še delovne postaje in poslovne računalnike za zahtevno delo, s primerljivo ceno pa so na voljo elegantni prenosniki višjega ranga ter kakšni računalniki s posebnimi funkcionalnostmi. Gaming računalnik ali ekvivalent iz višjega ranga pokriva potrebe zahtevnejših uporabnikov.

Večina uporabnikov pa takšnih zmogljivosti ne potrebuje. Veliko bolj smotrna bo izbira vsestranskega računalnika, verjetno kar prenosnika iz srednjega cenovnega razreda. Ti izdelki še vedno ponujajo odlično uporabniško izkušnjo in brezhibno delujejo pri vseh vsakdanjih opravilih. Če želimo še bolj varčevati, lahko pobrskamo po nižjem cenovnem razredu, kjer so računalniki za osnovno rabo.

Alternativo predstavlja tablični računalnik. To je lahko zelo dobra izbira za tiste, ki ne potrebujejo velikega računalnika, temveč bodo bolj zadovoljni s kompaktno in elegantno mobilno napravo. Napreden tablični računalnik ponuja praktično vse, kar imajo prenosniki, s tem da je veliko bolj priročen in praviloma tudi cenejši. Seveda funkcionalnosti niso povsem enake, ima pa tablični računalnik nekatere specifične prednosti, zaradi katerih je pogosto povsem samoumevna izbira. Napredne tablice se brez težav kosajo s prenosniki, pa tudi cenejši modeli ponujajo zelo dobro uporabniško izkušnjo za osnovne uporabnike.