Kmetijska mehanizacija je redno v pogonu, izpostavljena je tudi večjim obremenitvam in obrabi, zato ni čudno, da se relativno pogosto zgodi, da se kak kos polomi ali obrabi. V tem primeru ga bo treba hitro popraviti ali zamenjati, morda kar na terenu, če želimo nemoteno nadaljevati z delom. Veliko lahko postorimo kar sami, če so na voljo ustrezni rezervni deli za traktor ali drugo opremo.

Rezervni deli za traktor so sicer nekoliko neugodni za domača popravila, saj gre pogosto za večje sisteme, ki so kompleksnejše zgrajeni in zahtevajo strokoven pristop. Poleg tega pogosto nimamo opreme za uspešno servisiranje, ne moremo recimo dvigniti traktorja in enostavno posegati v skrite kotičke podvozja. Vseeno lahko veliko storimo, če so rezervni deli za traktor na voljo. Lahko recimo zamenjamo akumulator, morda nadomestimo poškodovana stekla kabine, tudi gume lahko zamenjamo sami, če lahko traktor dvignemo. Omenimo še razne jermene in kable, luči in podobne malenkosti, ki pogosto ne potrebujejo velikih popravil, le manjše posege – vse to lahko z nekaj spretnosti opravimo kar sami doma.

Nekatera mehanizacija omogoča še lažja in uspešnejša popravila, če imamo na razpolago ustrezne nadomestne kose. To so na primer rezervni deli BCS kosilnice, ki so nepogrešljivi za vsakega lastnika takšne kosilnice. BCS kosilnice so namreč znane prav po svoji vzdržljivosti in zanesljivosti, a tudi po tem, da jih lahko kar na terenu popravimo, če gre kaj narobe. Rezervni deli BCS običajno vključujejo posamezne nože, ki se pri košnji lahko hitro skrhajo ali zlomijo, še posebej pri delu na zahtevnem terenu. Posamezne nože je zelo enostavno zamenjati, potrebujemo le nekaj kosov orodja in seveda nadomestne dele. Prav tako pa lahko rezervni deli BCS vključujejo tudi celo garnituro, torej celo koso, ki jo prav tako dokaj enostavno zamenjamo in na ta način učinkovito osvežimo funkcionalnost naprave.