Vzglavnik je nepogrešljiv del posteljne opreme. Čeprav se včasih kar nekoliko zanemarja, ima na dolgi rok odločilno vlogo pri tem, kako prijeten in miren bo naš spanec. Predvsem pa vpliva na to, kako zdrava bo drža pri spanju, dolgoročno to vpliva na splošno zdravje in počutje. Pomena vzglavnika torej ne gre podcenjevati, poznati pa moramo različne vloge in raznolike lastnosti vzglavnika, ki ga izberemo za redno uporabo.

Najboljša izbira je vsekakor anatomski vzglavnik, ki ponuja telesu pravo podporo. Ne gre le za podporo glave in vratu, temveč drža pri spanju vpliva na celotno hrbtenico. Nepravilna drža obremenjuje hrbtenico in vpliva na mišice, tako da se pojavijo bolečine v hrbtu in težave s hrbtenico. Anatomski vzglavnik je lahko rešitev, splača pa se tudi namenoma posvetiti nekaj pozornosti pravilni drži med spanjem, saj je vzglavnik sam le redko edini razlog za napačno držo in neprijetne posledice. Vsekakor pa je najbolje, da že v izhodišču izberemo anatomski vzglavnik, ki ponudi najboljšo možnost za primerno lego med spanjem.

Veliko nevšečnost pri spanju predstavljajo tudi pršice in stenice, ki so pogost krivec za nastanek alergijskih reakcij in s tem povezanih težav. Enostavna rešitev je v tem primeru lahko izbira prevleke proti pršicam, še bolje pa je, da na to potencialno tveganje mislimo že prej in izberemo vzglavnik, izdelan iz protialergijskih materialov. Prevleke proti pršicam so učinkovite le tako, da preprečujejo razmnoževanje vsiljivcev na površini vzglavnika in stik z občutljivo kožo na obrazu, medtem ko bi gotovo radi pred vsiljivci zaščitili tudi notranjost vzglavnika. Najbolje pa se bo obnesla kombinacija, torej uporabe protialergijskega vzglavnika ter prevleke proti pršicam

Kakovosten vzglavnik ima različne pomembne lastnosti, v končni fazi pa ne smemo pozabiti še na nekatere detajle, ki se lahko izkažejo za odločilne – izredno pomembna je lahko na primer prevleka. Ker imajo te odločitve velik vpliv na kakovost spanca, jih ne gre zanemarjati.