Zobozdravniki lahko močno pomagajo tudi v primerih, ki so na videz brezupni. To omogoča sodobna zobna protetika, ki ponuja nekatere zelo impresivne rešitve. Moramo pa vedeti, da čudežev vseeno ni mogoče pričakovati – v nekaterih primerih lahko zelo uspešno rekonstruiramo celotno zobovje ali pa nadomestimo zelo poškodovane zobe, a to še ne pomeni, da se lahko na storitve zobozdravnikov zanašamo v prav vsakem primeru.

Katere rešitve so na voljo? Veliko obetajo predvsem zobni implantati, ki se uporabljajo pri različnih protetičnih rešitvah. Sami po sebi sicer še ne ponujajo dobrega učinka, saj služijo le kot nastavek za namestitev drugih protetičnih izdelkov. To pa pomeni, da imamo bistveno več svobode pri načrtovanju protetičnih izdelkov in prilagajanju končnega rezultata. Implantati omogočajo elegantno namestitev nadomestkov, ne da bi pri tem obremenjevali sosednje zobe. Niti brušenje ne bo potrebno, prav tako sama vgradnja vsadka ni posebej boleča ali zapletena. Seveda se implantati uporabljajo v različnih primerih, to pa pomeni, da bodo postopki namestitve različni – včasih je vseeno potreben nekoliko zahtevnejši poseg.

Imamo pa na voljo tudi druge posrečene protetične rešitve. To so lahko zobne luske, ki se pogosto uporabljajo za hitre popravke in različne vizualne učinke. Zobne luske se pogosto uporabljajo pri estetskem zobozdravstvu, če je treba prilagoditi le izgled zob. Posebej priljubljene so v primeru razbarvanih zob, sploh če izstopa le en zob. A tudi pri protetiki so lahko luske zelo uporabne. Recimo če imamo kakšne manjše poškodbe, kot so odkrušeni ali obrabljeni zobje, lahko pa so zobje enostavno premajhni ali čudno oblikovani. Zobne luske omogočajo hitro prilagoditev in odličen rezultat, saj lahko vizualno povsem spremenimo podobo zobovja, ne da bi morali za to opraviti kak posebej zahteven poseg. Nič čudnega, da gre za dokaj priljubljeno izbiro, poleg tega so zobne luske tudi precej poceni, kakšnih 350 evrov bo treba odšteti.