Ne glede na to, ali potrebujemo prenosnik strogo za službeno uporabo ali pa bi ga imeli pretežno za osebne namene, gre za učinkovito delovno napravo, ki nam močno olajša mnoge službene, šolske in druge obveznosti. Seveda pa bo tovrstna funkcionalnost računalnika prišla do izraza le, če izberemo pravo napravo.

Serije, namenjene produktivnosti

Mnogi priznani proizvajalci ponujajo izdelke v serijah, ki so namenjene prav tistim, ki iščejo optimalno produktivnost. Ni nujno, da gre v tem primeru za poslovne računalnike. Serija ASUS VivoBook je na primer zelo vsestranska in skriva pestro zbirko raznolikih prenosnikov, prav vsi pa so bolj ali manj prilagojeni uporabnikom, ki dajo poseben poudarek storilnosti. ASUS VivoBook serija se sicer deli na nekaj skupin, ki še zožijo primarno namembnost prenosnika, a večinoma gre pri teh modelih za manjše razlike, ki na splošno uporabnost nimajo posebnega vpliva.

ASUS VivoBook seveda ni edina serija prenosnikov, namenjenih optimalni produktivnosti. Tudi večina drugih proizvajalcev ponuja naprave v primerljivih serijah. Verjetno bo pametno pri izbiri upoštevati še kakšen HP računalnik iz serij EliteBook ali ProBook, pravzaprav bi lahko našteli še kar nekaj serij tega priznanega proizvajalca. Praktično vsak HP računalnik se bo odlično odrezal pri vsakdanjih opravilih, ki ne dopuščajo kompromisov pri storilnosti – najbolj seveda izstopajo poslovne linije in optimizirane delovne postaje, na primer ZBook, a tudi prenosniki iz nižjih cenovnih razredov se bodo zahvaljujoč odlikam priznanega proizvajalca odražale v neprekosljivi funkcionalnosti izdelka. Tudi za zahtevnejše računalničarje bo torej HP računalnik dobra izbira, bo pa treba v tem primeru nekaj več pozornosti pri izbiri nameniti konkretnemu modelu.

Dodatna oprema

O produktivnosti pogosto odloča še dodatna oprema. Prenosnik ponuja razmeroma omejeno površino zaslona in zgolj osnovno upravljanje naprave s sledilno ploščico in kompaktno tipkovnico. Za optimalno produktivnost bo treba verjetno uporabiti še dodatno opremo, ki je včasih priložena, lahko pa da jo bo treba kupiti posebej.