Brez učinkovite osvetlitve si ne moremo predstavljati dela v delovnih prostorih niti bivanja v bivalnih prostorih. Na srečo si lahko pomagamo z umetnimi svetili, ki nam dandanes omogočajo že povsem normalno uporabo zaprtih prostorov tudi sredi noči, tako da v praksi to ni več velik problem. A vseeno je pametno raje izkoristiti učinek naravne svetlobe, če je to seveda mogoče – v mnogih zaprtih prostorih imamo le omejeno možnost za prepuščanje naravne svetlobe. Lahko pa z določeno opremo dosežemo odličen učinek.

Okna

Največjo vlogo imajo seveda okna. Kakovostna ALU okna se pogosto uporabljajo v primeru, da želijo v notranjost prepustiti več naravne svetlobe. Pri večjih dimenzijah je treba paziti na stabilnost in vzdržljivost ter nosilnost oken, zato se običajno izdelajo rešitve po naročilu, so pa to pogosto prav ALU okna. Poznamo seveda tudi druge materiale, ki se lahko izkažejo za uporabne, a če želimo doseči kar najboljši učinek, bodo ALU okna z veliko površino verjetno najboljša izbira.

Stene

Lahko tudi stene uporabimo za prepuščanje svetlobe? Včasih je to možno – to omogočajo steklene predelne stene, ki so zelo priljubljene v poslovnih prostorih, predvsem v pisarnah, ki jih je treba učinkovito razmejiti. Steklene predelne stene imajo različne naloge, najbolje pa se obnesejo prav pri prepuščanju naravne svetlobe. Poleg tega so steklene predelne stene tudi nasploh uporabne za osvetlitev prostorov, če znamo to dobro načrtovati in stene pravilno umestiti v prostor.

Svetlobniki

V zaprtih prostorih, ki nimajo zunanjih sten, bo težko poskrbeti za pasivno oziroma naravno osvetlitev. Če imamo dostop do strehe, lahko pomagajo svetlobniki. To so elementi, ki so namenjeni prav prepuščanju svetlobe skozi streho objekta. Najbolj znani so svetlobni trakovi in kupole, ki se uporabljajo pretežno na ravnih strehah. So pa to vsestranski dodatki, ki jih lahko posrečeno vključimo na različne objekte, tako da se splača raziskati vse možnosti.