Veliko mladih se odloči, da bodo poskusili izpit za avto opraviti čim prej, torej takoj, ko dopolnijo 18 let, če seveda ne štejemo tistih, ki so se odločili za opravljanje voženj pri rosnih 16, ki so nato vozili avto v spremstvu staršev in ves čas sanjali o času, ko jim ne bo več treba tega početi in bodo lahko sami se vozili kamor bodo želeli, po tem, ko bodo imeli opravljen izpit za avto.

Mnogo mladih tudi ni pretirano sigurnih v prometu. Eno je vožnja s starši ali z inštruktorjem, vendar ogromno mladih, tudi tistih, ki so že zdavnaj opravili izpit za avto včasih čuti nekaj strahu ob misli na redne samostojne vožnje. Vso so zagotovo navdušeni nad tem, da so končno opravili izpit za vožnjo, ki je v današnji družbi tako zelo pomemben, vendar imeti izpit še ne pomeni biti varen in odgovoren voznik, kaj šele suveren in zanesljiv član v prometu.

Kar mnogo mladim pomaga prebiti strah po tem, ko pridobijo izpit za avto je trening varne vožnje.

Opravljanje varne vožnje je pogoj za podaljšanje vozniškega izpita vsakemu mlademu vozniku, ampak vseeno to ne pomeni, da lahko trening varne vožnje opravljamo le enkrat. Če si vzamemo čas in se odločimo sistematično izboljšati varnost naše vožnje po tem, ko smo prejeli končni izpit za avto, s tem da redno opravljamo trening varne vožnje na primerni lokaciji pod budnim očesom izkušenih voznikov, ki nam znajo svetovati lahko postopoma pridobimo samozavest za vožnjo tudi v stresnih in nenavadnih situacijah, kot si drugače ne bi upali. Ne le to, da trening varne vožnje naredi našo vožnjo bolj varno za nas, bolj varno je tudi za naše soudeležence v prometu, saj je njihova sekunda nepozornosti lahko srečna, le mi znamo pravilno odreagirati v vsaki rizični situaciji.