Kako se prebijemo na prvo mesto na konkurenčnem trgu in kako ohranimo prednost pred konkurenco? Treba bo najti pravo rešitev, ki se morda sploh ne skriva v samem izdelku oziroma storitvi. Vse bolj pomembna je namreč poslovna inteligenca, predvsem detajli, ki jih je možno pri poslovanju podjetja optimizirati. Na ta način lahko zelo hitro naredimo razliko, na dolgi rok pa se zanesljivo utrdimo na vodilnem položaju tudi na konkurenčnih trgih. Seveda pa delo ne bo enostavno – nekateri ukrepi so resda hitri in ne zahtevajo posebnega dela, a za popolno optimizacijo poslovanja bo treba poslovnim procesom nameniti veliko pozornosti.

Prva stvar, ki jo lahko naredimo za izboljšanje svojega poslovanja, je digitalizacija. Na voljo je razna programska oprema, ki močno poenostavi mnoge poslovne opravke, predvsem pa bo poslovanje s pomočjo računalnikov bolj učinkovito in uspešno. Že enostaven e-arhiv za shranjevanje dokumentov se bo izkazal za izjemno uporabnega. E-arhiv odpravi potrebo po rokovanju s fizičnimi dokumenti, vse pomembne dokumente lahko hranimo kar v digitalni obliki, kar bo veliko bolj enostavno, pa tudi bolj varno. Poleg tega pa e-arhiv običajno omogoča še veliko več, na primer obdelavo in uporabo shranjenih podatkov. Do dokumentov imamo dostop vedno in povsod, hkrati jih lahko uporablja tudi več uporabnikov, naprednejši sistemi pa funkcijo e-arhiva odlično povezujejo še z mnogimi drugimi funkcionalnostmi, ki koristijo vsakodnevnemu poslovanju

Poslovna inteligenca pomeni prednost v tistih podjetjih, ki znajo maksimalno izkoristiti razpoložljivost raznih pomembnih podatkov. Poslovna programska oprema na tem področju močno koristi, saj naprednejši sistemi prevzamejo ogromno dela in lahko zagotovijo veliko lažje in učinkovitejše delo. Tako se lahko zgodi, da bo prav poslovna inteligenca naredila ključno razliko na konkurenčnem trgu – to ni nujno, a gotovo je tovrstna optimizacija poslovanja korak v pravo smer, ki že sam po sebi prinaša številne dobrodošle koristi za poslovanje podjetja.