Viličarji so danes visoko specificirane industrijske naprave, ki potrebujejo dobršen delež vzdrževanja, da ostanejo v primerni kondiciji skozi celotno življenjsko dobo. Zato so zgrajeni po precej drugačnih standardih kot izdelki za splošno potrošnjo. Vzemimo za primer avtomobile: avtomobili so potrošniški izdelek, namenjen širokemu krogu uporabnikov. Nekateri ga uporabljajo vsakodnevno, drugi pač ne. Nekateri jih priganjajo do skrajnih zmogljivosti, drugi se celo življenje vozijo kot upokojenci in venomer gledajo na čim večji prihranek goriva. Avtomobilska industrija mora seveda prodati čim več avtomobilov, da lahko upraviči njihovo ceno, zato jih naredi tako, da se vseh napak in obrab pač ne da popraviti in po koncu predvidene življenjske dobe avtomobil konča na deponiji.

V nasprotju s temi principi so profesionalni viličarji, kot je na primer viličar Linde, namenjeni vsakodnevni uporabi. Upravljavci skladišč radi plačajo dobro ceno, da bodo viličarji, rabljeni ali novi, delovali čim dlje. Zato je izdelek tipa viličar Linde narejen po bistveno višjih standardih kakovosti, lažje je tudi njihovo popravilo.  Med drugim se pri njih tudi bolje skrbi za prepotrebno vzdrževanje, da se skladiščniki izognejo nepotrebnim stroškom, ki nastanejo pri pogostem kvarjenju nevzdrževanih naprav. Viličar Linde na splošno velja za vrhunski razred med viličarji in ponuja neverjetno preciznost, prihranek pri gorivu v primeru dizelskega pogona ter razširjeno mrežo servisov in delavnic, kjer viličarji, rabljeni tudi desetletje ali več, čakajo na obnovitev. 

Že način proizvodnje viličarjev omogoča, da se jih po izteku življenjske dobe motorja in pogonskega sklopa brez večjih težav popolnoma obnovi z novo opremo, tudi če je ta drugačna od originalne. Viličarji rabljeni brez težav delujejo po več desetletij s primernimi nadgradnjami, kakršne so danes že standardno delo v delavnicah in servisnih hišah Linde. Vseeno pa je potrebno na določeno časovno obdobje menjavati tudi dvižne okvirje, obtolčene kletke za voznika in druge ključne komponente, tako da se lahko zagotovi primerna varnost uporabnikov.