Za kmetijsko in gozdarsko uporabo je motorna žaga zelo značilno orodje, ki ga poznajo vsi. Motorna žaga je kompaktna in relativno lahka ročna žaga, ki omogoča zelo hitro grobo rezanje lesa in lesnih izdelkov. Največ se uporablja v gozdarstvu, pri sečnji in kleščenju dreves, pa tudi drugih podpornih opravilih. Motorne žage tako uporabljajo tudi vzdrževalci obcestnih površin, ki tam klestijo in čistijo grmovje. Tudi za vrtnarje je motorna žaga nenadomestljiv kos opreme, s katero se obrezuje okrasno drevje in grmičevje večjih debelin. Na kmetijah pa se motorne žage večinoma uporabljajo za grobo obdelavo lesa pri postavljanju začasnih objektov, kot so na primer stalaže za shranjevanje pridelkov in predpripravo oziroma razrez lesenih kosov za kurjavo.

Obnova motorne žage se mora izvesti takrat, ko njena moč vidno opeša, ali pa preventivno že prej. Pri tem je glavno, da se zamenja bat in obročke, preveri ojnico motorja in dobro očisti uplinjač, ki ga je potem treba ponovno nastaviti. Nujna je tudi redna menjava filtra za zrak, ki se zelo rad nasiti z drobnimi delci žagovine. Poleg pogonskega sklopa se pri obnovi motorne žage preveri še centrifugalna sklopka, še bolj pogosto pa je potrebna menjava meča in verige na motorni žagi.

Tudi motokultivatorji so na kmetijah podvrženi precejšnji obrabi. Ker imajo za razliko od motornih žag štiritakten motor, je njihovo delovanje bolj trajno, vseeno pa po določenem časovnem obdobju potrebujejo temeljito prenovo. Obdelovanje zemlje z motokultivatorji je pogosto tudi pri manjših vrtičkarjih, ki nimajo potrebnih izkušenj za vzdrževanje pogonskih sklopov in freze za rahljanje zemlje. Zato je za njih najbolj primerno, da si tovrstne stroje izposodijo. Lahko pa se jih pelje na ustrezen kmetijski servis, kjer se z motokultivatorji ukvarjajo vsakodnevno. Tam bo naprava deležna najboljše in hitre obravnave, kej imajo vse obrabljene dele na zalogi ter primerno orodje pri roki.