Robotske kosilnice so zadnja muha na področju vzdrževanja vrtov in vrtnarstva. Na prvi pogled bi si marsikdo mislil, da gre le za nepotrebno modno muho, ki si jo lahko privoščijo le ultra bogati ljudje. Tako mnenje pa je povsem napačno, saj je princip košnje z robotsko kosilnico treba pogledati iz več zornih kotov. Kjer nekateri vidijo le težave, lahko s pravilnim pristopom prepoznamo prednosti, ki jih ponuja uporaba tehnologije robotskih kosilnic.

Zakaj ravno robotske kosilnice?

V času, ko imamo vsi kot po pravilu premalo časa za vse svoje aktivnosti, se splača vlagati v pripomočke, ki omogočajo prihranek časa. Robotske kosilnice zaradi samodejnega delovanja vsekakor prihranijo čas, vendar so zanimive še zaradi drugih reči. Ker so samodejne, lahko kosijo vsak dan (po pravilu) in tako zagotavljajo konstantno perfekten izgled zelenice. Tudi za manjše površine se tako splača nakup robotske kosilnice. Zaradi majhnega odkosa ta pade med travne bilke in jih dodatno pognoji, tako da je potrebno veliko manj mineralnega gnojenja z umetnimi gnojili. Hkrati pa vsakodnevna košnja trave to zelo zgosti, s čimer zapre pot kalečim plevelom, ki tako ne morejo priti do svetlobe in zagnati rast. Z robotsko kosilnico tako prihranimo na času, gnojilih, herbicidih in s tem obenem poskrbimo še za bolj čisto okolje vrta.

Pri večjih površinah pa se bolj splača nakup vrtnega traktorja. Med najbolj enostavne vrtne traktorje, primerne za domačo uporabo, spada Husqvarna tc 38. Tako kot drugi vrtni traktorji tudi Husqvarna tc 38 omogoča zelo hitro košnjo in vrhunske rezultate. Enostavno upravljanje iz sedeža omogoča, da nas Husqvarna tc 38 nikoli preveč ne utrudi. Ravno to je hiba navadnih vrtnih kosilnic, ki jih moramo potiskati pred sabo. Seveda pa je njihova vloga nezamenljiva, ker se lahko le z vrtnimi kosilnicami pokosi tiste predele, kamor vrtni traktor ne more.