Ogrevanje sanitarne vode je izrednega pomena v vsakem stanovanju, ravno zato smo pripravljeni za to nameniti tudi veliko denarja. Stroški ogrevanja vode in prostorov predstavljajo glavnino odhodkov v proračunu gospodinjstva – čeprav je investicija upravičena, je pametno premisliti o alternativah, ki bi primerljiv učinek ponudile za ugodnejšo ceno. To so seveda toplotne črpalke, cenik je v tem primeru bistveno prijaznejši do tistih, ki želijo stroške ogrevanja sanitarne vode kar se da znižati.

Pomembno pa je, da pri izbiri toplotne črpalke za sanitarno vodo upoštevamo predvsem dolgoročne stroške. Najboljše črpalke v izhodišču namreč ne sodijo med najcenejše, izkažejo se predvsem na dolgi rok. Če govorimo o najboljših toplotnih črpalkah, gotovo ne moremo priporočiti tistih modelov, ki so privlačni le zaradi svoje cene ob nakupu. Za toplotne črpalke cenik vključuje različne stroške, ki jih je treba upoštevati, modeli pa se razlikujejo tudi v svoji učinkovitosti in dolgoročni zanesljivosti, tako da tudi prihranki na dolgi rok niso nujno vedno primerljivi.

Najboljše toplotne črpalke za sanitarno vodo so tiste, ki bodo svoje delo zanesljivo in uspešno opravljale v vseh letnih časih. Preko poletja se bo dobro izkazal praktično vsak model, razlike pa se pokažejo v mrzlih zimskih dneh, ko je ogrevanje z energijo iz okolja nekoliko večji izziv. Takrat pridejo v poštev le naprednejše izvedbe toplotnih črpalk, predvsem izvedbe zemlja voda in voda voda. Toplotna črpalka zrak voda pozimi zadošča le v območjih z milimi zimami, ali pa bomo morali v tem času uporabiti drug sistem za dogrevanje. Jasno je, da za toplotne črpalke cenik v izhodišču ne more razkriti takšnih razlik, zato se nikoli ne odločamo le na podlagi cene.

Najboljše toplotne črpalke se izkažejo z različnimi prednostmi, zato se je smiselno zelo pozorno posvetiti zmogljivostim in funkcionalnostim opreme. Veliko je seveda odvisno tudi od potreb in želja posameznih uporabnikov.