Katera toplotna črpalka bo najboljša? To je povsem odvisno od potreb uporabnika, pa tudi od okolja, kjer želimo napravo uporabljati. A v večini primerov bo bržkone najboljša izbira toplotna črpalka zemlja voda, ki ponuja najboljši kompromis pri lastnostih, ki so pri toplotnih črpalkah najbolj pomembne.

Toplotna črpalka zemlja voda

Zemlja predstavlja zelo bogat vir energije, ki jo lahko uporabimo za ogrevanje vode in prostorov v stanovanju. Zemlja je namreč preko celega leta izpostavljena neposrednemu udaru sončnih žarkov, energijo sonca pa v obliki toplote učinkovito sprejema in shranjuje. Preko toplejšega dela leta se energija shranjuje, pozimi pa jo s toplotno črpalko lahko učinkovito porabimo za ogrevanje.

Toplotne črpalke za ogrevanje lahko izkoristijo energijo iz zemlje za učinkovito ogrevanje preko celega leta. Treba bo postaviti kolektorje, ki bodo črpali shranjeno energijo, kar pomeni, da pride ta izvedba črpalke v poštev le tam, kjer imamo na voljo zadostno odprto površino. Kolektorji se zakopljejo dober meter pod površje, kjer je zanesljivo shranjena velika količina energije. To pomeni, da toplotna črpalka zemlja voda v izhodišču zahteva določeno investicijo – seveda je treba plačati že za opremo, a tudi vgradnja ne bo nujno enostavna, še posebej ne na večjih površinah. Poleg tega je treba omeniti, da ta izvedba toplotne črpalke v nekaterih primerih sploh ne pride v poštev.

Toplotna črpalka zemlja voda je v mnogih primerih idealna rešitev. Ponuja zadostno zmogljivost za zanesljivo ogrevanje preko celega leta, hkrati ni tako draga in zahtevna za vgradnjo. Je pa treba o smiselnosti izbire presoditi na podlagi konkretnih okoliščin in potreb. Na voljo so še druge toplotne črpalke za ogrevanje, nekatere cenejše, druge zmogljivejše. Zemlja voda ponuja dobro srednjo pot, ni pa nujno, da je to to, kar iščemo v vsakem primeru. Morda se bo bolje obnesla cenovno ugodna črpalka zrak voda, ali pa potrebujemo dodatno zmogljivost, ki jo lahko ponudi le črpalka voda voda.