Katera znamka računalnika bo najboljša izbira? Na to vprašanje je nemogoče odgovoriti, saj pride v poštev cela množica dejavnikov, ki jih ne moremo določiti brez dodatnih informacij. Prav tako je veliko odvisno od kupca oziroma uporabnika. Za nameček pa se znamke med seboj pravzaprav ne razlikujejo v kakšnih ključnih odlikah, temveč gre pogosto le za detajle. Tako je recimo prenosni računalnik ene znamke opremljen s povsem enakimi ključnimi komponentami kot prenosnik konkurenčne znamke, kljub temu da gre za različna proizvajalca.

Ima pa vseeno tudi znamka nekaj vpliva na to, kakšna bo uporabniška izkušnja v končni fazi. Če izberemo računalnik Lenovo, na primer vemo, da bo na izbiro zelo pestra zbirka različnih naprav. Gre za uveljavljenega proizvajalca na trgu računalnikov, v ponudbi te znamke pa lahko najdemo najrazličnejše naprave, ki odgovarjajo potrebam praktično vseh vrst kupcev oziroma uporabnikov. Računalnik Lenovo je torej lahko najboljša izbira za tiste, ki so posebej zahtevni pri izbiri svojega novega računalnika – takšni kupci bodo veseli možnosti izbire med napravami, ki ponujajo najrazličnejše kombinacije vgrajenih komponent, s tem pa tudi različne zmogljivosti in funkcionalnosti. Seveda pa računalnik Lenovo vseeno ne more biti samoumevna izbira, saj so na trgu še drugi priznani proizvajalci, ki nudijo svoje modele in tudi svoje prednosti.

Znamka odloča o tem, kakšna bo vgrajena konfiguracija, še večjo besedo pa ima o tem, katere dodatne funkcionalnosti gre pričakovati. Prenosni računalnik ni sestavljen le iz kombinacije vgrajenih komponent, temveč ima še druge elemente, ki močno odločajo o končni izkušnji. Proizvajalci so zaslužni za oblikovanje elegantnega ohišja, za nizko težo in kompaktne dimenzije, za nabor priključkov in mnoge druge funkcionalnosti, ki jih mora imeti prenosni računalnik. Ne pozabimo še na to, da je od znamke odvisno veliko pri samem nakupu in uporabi naprave, na primer pogoji nakupa in financiranja, garancijski pogoji, možnosti servisiranja in podobno.