Izdelava lesenih konstrukcij, pa naj bodo to stanovanjske hiše, vrtne ute ali pa leseni nadstreški, je eden najstarejših načinov uporabe lesa v stavbarske namene. Les je prožen, čvrst in lahek material, ki zagotavlja zelo dolgo obstojnost, če je le primerno zaščiten pred vlago, gnilobo in drugimi dejavniki propadanja. Lesene konstrukcije iz lesa so produkt tesarskih delavnic, s čimer se te ločijo od ostalih lesno predelovalnih kapacitet, na primer tistih za pohištvo.

Tesarstvo je dejavnost, ki se osredotoča na izdelovanje nosilnih konstrukcij iz lesa. Nekdaj je bila značilnost tesarstva ta, da se ni v taki meri gledalo na estetiko, danes pa je tesarstvo ravno tako kot pohištvena industrija podvrženo estetski vrednosti, s čimer se lažje zadovolji zahtevne kupce.

Tudi pri izdelavi ostrešij in lesenih nadstreškov ima tesarstvo velik pomen. Danes se velika večina lesenih nadstreškov izdeluje po principu golih konstrukcij, zato je zelo pomembno, da ima že sama konstrukcija lep izgled. Tako je kasneje ni potrebno prekrivati z oblogami, ki bi še dodatno oteževale vzdrževanje jedra konstrukcije. Ravno tu pride v igro lepljen les. 

Stavbarski leseni elementi iz lepljenega lesa so zelo ravni, ker se jih skupaj sestavi v prešah natančnih dimenzij. Manjši lesni elementi, ki so vključeni v posamezen kos tramu iz lepljenega lesa, se tako obdržijo v enotni obliki, ker sile zvijanja lesa niso orientirane v isto smer. Kot rezultat dobimo tramove, ki se ne zvijajo in ne pokajo. Njihova površina ostane kompaktna skozi celotno življenjsko dobo izdelka in ne potrebuje nikakršnih olepšav za lepši videz, razen seveda ustrezne površinske zaščite – laka ali barve. Lepljen les, ki sestavlja konstrukcijske elemente, je obenem lahko še nekoliko močnejši od surovih tramov iz enega kosa, a le pod določenimi pogoji – z ustreznim načinom zlaganja in lepljenja lesnih delov v celoti.