Ko ljudje pomislijo na projektor se veliko ljudi spomni na star tip, ki je uporabljal prozorne prosojnice in veliko osvetljeno ploščo ter ogledala za projiciranje, vendar je to nekaj, kar že dolgo časa ni več v uporabi. Potem so nastopili projektorji, ki so dandanes najbolj znani in sicer tisti na normalne žarnice, ki se zelo pregrevajo, so glasni in potrebujejo ogromno prostora in s tem prostega pretoka zraka, da se lahko primerno hladijo. Naslednja generacija so LED projektorji, ki namesto klasičnih žarnic uporabljajo LED tehnologijo. To pomeni, da LED projektorji zdržijo kar 4-6 krat dalj kot projektorji, ki imajo navadne žarnice, preden jih moramo zamenjati. LED projektorji so se najbolj uveljavili na področju manjših projektorjev, ravno zato, ker so tudi led žarnice nekoliko manjše, bolj hladne in tako lahko prav z njimi dosežemo boljše rezultate na manjši ravni. Najbolj so tu pogosti “kapsulni” projektorji in projektorji, ki niso namenjeni temu, da bi naredil I preveč veliko sliko, s tem pa LED projektorji ustvarijo nekoliko manjšo sliko, ki ima lahko odlično kvaliteto.

Že prej je bilo omenjeno, da žarnice za projektor, ki uporabljajo led tehnologijo zdržijo več časa. To je ravno zaradi tega, ker ne uporabljajo klasične žarilne nitke, ki lahko preprosto pregori, lahko tudi veliko pred tem, kot bi bilo mišljeno, samo zato, ker se lahko zgodi, da je z žarnico kaj narobe. Prav pri projektorjih pa je to, da je z žarnico nekaj narobe najhujša stvar, kar se lahko zgodi, ker žarnice za projektor niso nekaj, kar je lahko dostopno kar tako v trgovinah, raze v zelo specializiranih.

Žarnice za projektor, ki uporabljajo LED tehnologijo so res da nekoliko dražje, vendar zdržijo dal časa, kar pomeni tudi to, da se nam ni treba toliko ukvarjati z njimi, predvsem pa so tudi bolj okoljevarstvene.