Pri velikih okenskih površinah je potrebno izbrati pravo vrsto senčil, ki bo najbolje služila svojemu namenu. Za razliko od navadnih zaves, ki so velike, težke in nerodne, smo se ljudje izmislili prefinjeno zasnovane senčilne rešitve, ki so danes postale standard in ne izzovejo več začudenih pogledov. Ob prihodu posebnih tipov senčil so namreč nekoč ljudje ostali brez besed, saj nekatere izgledajo nadvse futuristično. Zlasti lamelne zavese in zunanje žaluzije, ki jih danes videvamo vsepovsod, so bile na začetku sprejete s skeptičnimi pogledi. Kako ne bi bile, saj morajo zunanje žaluzije vendarle vzdržati vremenske pojave z vetrom na čelu, a izgledajo zelo krhko.

Poleg izdelkov, kot so aluminijaste zunanje žaluzije, so veliko novost ob prihodu predstavljale tudi lamelne in še bolj panelne zavese. Razvoj teh dveh vrst zaves izhaja iz azijskih dežel, kjer so se podobne rešitve uporabljale za notranjo ločitev prostorov ali pa zastrtje okenskih površin. Za razliko od vsem dobro poznanih lamelnih zaves, ki kraljujejo v segmentu poslovnih in tehničnih prostorov, so panelne zavese nekoliko drugačnega videza. Če so lamele pri lamelnih zavesah široke nekje do 15 cm, pa so paneli pri panelnih zavesah široki od 20 cm pa vse do nekje okoli 50 cm. Zato se tudi zlagajo na podolžen način, ker prečno zlaganje nikakor ne bi bilo praktično.

Zaradi velike širine posameznih panel se panelne zavese v večji meri uporablja v domačem okolju. Sploh dnevne sobe, ki imajo stenska okna velikih površin, lahko s panelnimi zavesami dobijo prav poseben videz. Take zavese so lahko tudi barvne ali pa, še bolje, poslikane z vzorci in drugimi poslikavami. Zavese panelnega tipa so zelo primerne tudi za delno ločevanje prostorov, kjer pa jih je treba namestiti na ustrezen del stropa. Tako lahko naredimo prijetno mehko pregrado, ki ne bo preveč na silo ločila prostora.