Ker se za ogrevanje IR paneli odlično izkažejo in prekosijo alternative v skoraj vsakem oziru, postaja tak sistem ogrevanja vse bolj priljubljena izbira med tistimi, ki gradijo ali prenavljajo svoje stanovanje. V tem primeru je seveda dobro vedeti, katere panele imamo na izbiro, katere je pametno izbrati in koliko bodo stali.

Razlike med paneli

Resda imajo IR paneli cenik, ki že takoj pokaže razlike v ceni, a obstajajo še druge lastnosti, po katerih moramo panele primerjati, če želimo skleniti najboljšo odločitev v svoji situaciji.

Glavne delitve IR panelov so po zmogljivosti, ki se meri v vatih. Na voljo imamo zelo širok spekter možnosti, od 200 W vse do 1300 W in več. Seveda je cena odvisna od tega, kako zmogljivi so IR paneli – cenik se za osnovne panele nižje zmogljivosti začne pri okoli 300 do 400 evrov, naraščanje cene pa nato ni sorazmerno, temveč so zmogljivejši paneli relativno ugodnejši. 1300 W paneli so na primer le dvakrat dražji od 200 W, čeprav so 6x zmogljivejši. Razlog je v tem, da je določena začetna cena že fiksna za proizvodnjo vsakega panela, razlike v zmogljivosti tako ne pridejo toliko do izraza. Res pa je, da za ogrevanje IR paneli niso povsem enakovredni – v praksi je pogosto bolje izbrati več manjših panelov kot enega večjega, tako da ugodne cene zmogljivih panelov niso nujno najboljša izbira.

Med IR paneli cenik razlikuje tudi glede na dizajn panelov. Morda so posamezni izdelki izdelani iz različnih materialov in prinašajo tudi določene funkcionalne prednosti, lahko pa da gre le za estetske razlike. V vsakem primeru je z vidika cene lahko precejšnja razlika, zato se splača nekaj pozornosti nameniti tudi temu dejavniku. Medtem ko za ogrevanje IR paneli ponujajo enako učinkovitost ne glede na izgled, to ne velja nujno za panele, ki so različno oblikovani in sestavljeni iz različnih materialov.