Vse javne dražbe potekajo na enak način. Sicer so morebiti kakšne malenkosti, ki se razlikujejo do dražbe do dražbe, pa vendar so običajno organizirane približno enako.

Najbolj pomembno je to, da so javne dražbe tudi javno objavljene, kar pomeni, da do teh imamo vsi enake pravice in jih imamo vsi možnost videti ter se jih tudi udeležiti. Če imamo ta interes, se pozanimamo o času in kraju ter seveda o predmetih, ki so predmet dražbe. Če nam je kateri od teh zanimiv, se enostavno prijavimo na dražbo.

Prijava je dokaj enostavna in tudi pogoji pristopa enako tako, razlikujejo se lahko le kakšne malenkosti, tako da je potrebno se o vsaki dražbi posebej pozanimati. Ko smo se prijavili kot interesent, bomo morali za pristop plačati tudi varščino. Katera pa nas ne sme skrbeti, saj v primeru, da predmet kupimo, se ta šteje v nakup, sicer pa se nam v celoti povrne. Potem nas organizator sproti obvešča o morebitnih spremembah.

Ko smo enkrat na dražbi, je pomembno, da se odločimo do katere vsote smo pripravljeni dražiti. Če imamo srečo, da javne dražbe niso zanimive veliko ljudem, potem bomo imeli več možnosti za nakup. In seveda tudi, koliko bomo pripravljeni za določen predmet odšteti. Vsi vemo, da na koncu predmet kupi tisti, kateri lahko zanj ponudi največ.

To je celotno bistvo javne dražbe in seveda gremo na to z nameno, da nekaj kupimo. Pa tudi, če nam tokrat ni uspelo, nam bo mogoče naslednjič. Zato je prav, da javne dražbe nenehno spremljamo in sploh aktualne dražbe pravi čas najdemo.

Glede na to, da so javne, nam torej niso skrite in nas nič ne stane, če se prijavimo na obveščanje o javnih dražbah ali pa smaostojno obiščemo strani, kjer so objavljene te.

Tako enostavno, hitro in predvsem pozitivno potekajo javne dražbe, na katerih imamo veliko možnost kupiti po ugodni ceni želene predmete.