Pri tiskanju se pogosto srečujemo s kakšnimi relativno enostavnimi projekti, včasih pa smo postavljeni tudi pred večji izziv. Recimo takrat, ko je treba natisniti večje število plakatov, še posebej če morajo biti ti natisnjeni na kak večji format. Tega seveda ne moremo opraviti doma, edina smiselna rešitev je ponudba profesionalnih tiskarjev, ki bodo lahko zanesljivo odgovorili na takšne potrebe. Kako poteka tiskanje v takšnem okolju?

Vse je odvisno od tega, kakšne so potrebe naročnika. Tiskanje plakatov je namreč možno izvesti z različnimi tehnikami, odvisno od zahtev. O tem se običajno ne odloča naročnik neposredno, temveč se prava tehnika izbere glede na zahteve, ki jih v tem oziru postavlja motiv, oziroma glede na omejitve razpoložljive mehanizacije. Najboljša možnost je večinoma offset tisk, ki se nasploh najpogosteje uporablja pri vseh vrstah tiskanja v večjih nakladah. Če želimo natisniti večje število plakatov, potem je offset tisk gotovo prava izbira. Pravzaprav so plakati idealni za takšno tehniko tiska, ta se namreč najbolje obnese prav pri večjih nakladah, pri katerih motiva ni treba nikakor spreminjati. V tem primeru bo tiskanje plakatov tudi zelo ugodno, kar je posebna prednost te tehnike. Pri večjih nakladah je možno sodeči zelo nizko ceno na natis, pravzaprav je ta cena vedno nižja. A tudi pri manjših nakladah je offset tisk ugodna izbira, vse dokler ne pride v poštev digitalni tisk, ki je veliko bolj smiselna opcija, če moramo natisniti le nekaj plakatov. Prav tako bo tiskanje plakatov bolj smiselno z digitalnim tiskom, če želimo natisniti več različic plakata, torej da imamo opravka z motivom, ki se na različnih izvodih spreminja. V tem primeru offset tisk ne pride v poštev, spet je bolj primeren digitalni tisk.

V praksi pogosto ni treba vedeti, katera tehnika bo najboljša, saj za vse poskrbi tiskar. Je pa treba dobro predstaviti svoje želje in potrebe ter motiv za tisk tudi primerno pripraviti.