Če nameravamo podstrešni prostor spremeniti v uporabno stanovanje, bomo morali verjetno izvesti kar nekaj prilagoditev. Nekateri projekti bodo večji, drugi manjši, v končni fazi pa le popolna kombinacija zagotavlja zadovoljstvo z rezultatom in seveda visoko kakovost bivanja na dolgi rok.

Pogosto je pri ureditvi podstrešnega prostora problem izolacija. Toplotna izolacija strehe običajno ni zadostna, če želimo podstrešje uporabljati za bivanje, pravzaprav je čisto možno, da streha v izhodišču sploh ni bila izolirana. Enako velja za stene podstrešnega prostora. To pomeni, da je izolacija en izmed najpomembnejših in tudi največjih projektov, ki jih moramo opraviti pri preureditvi podstrešja v stanovanjske prostore. Na srečo je lahko toplotna izolacija strehe opravljena precej hitro in učinkovito, pa tudi cenovno ugodno. Po drugi strani pa je možno, da se gradnja prav na tej točki nekoliko zakomplicira, če moramo recimo za ureditev izolacije strehe posegati v nosilno konstrukcijo stavbe, ali pa če naletimo na kakšne druge izzive.

Toplotna izolacija strehe je ključnega pomena za kakovost bivanja v podstrešnih prostorih, svoje pa doda še izolacija sten in tal, seveda ne smemo pozabiti še na zvočno izolacijo. Ta opravila se splača opraviti zelo natančno in v celoti, saj mansarda ne dopušča veliko prostora za napake. Toplotni mostovi lahko prepuščajo mraz in vročino v notranjost, napake v zvočni izolaciji pa seveda pomenijo hrup in nemirne noči.

Mansarda bo zahtevala še nekatere dodatne prilagoditve. Treba bo seveda prilagoditi tudi same prostore, namreč tako, da uredimo razmejitve, dostop in dimenzije. Za to lahko uporabimo predelne stene ali druge podobne rešitve, lahko pa seveda oblikujemo kar en sam prostor. Ne pozabimo še na druge sisteme – električno omrežje, vodovod, ogrevanje in podobno, saj podstrešje običajno ni vključeno v splošne hišne sisteme. Verjetno te prilagoditve ne bodo posebej zahtevne, a lahko se zgodi, da bo kakšen projekt postal precej zahteven.