Fasadne obloge so zunanja plast fasadnega ovoja hiše, ki ima na eni strani dekorativno funkcijo, na drugi strani pa predstavljajo toplotno in zvočno izolacijo hiše. Na obloge se potem nanese dekorativni omet, ki je lahko iz različnih materialov. Polagajo se na zunanje stene hiš, na tako imenovan cokel hiš, prav tako pa tudi na sam napušč hiš. Napušč je del strehe, ki poteka od zunanje stene do skrajnega dela strehe.

Kakšne fasadne obloge bomo izbrali za izdelavo napušča, je naša odločitev. Vendar moramo biti pri sami izbiri vendarle pozorni, da bomo izbrali čim bolj kvaliteten material. Za izdelavo napuščev je dolgo časa prevladoval les, nato so ga zamenjale mavčne plošče, danes pa je vse bolj priljubljena uporaba fasadnih oblog. Z njimi je oblaganje napuščev enostavno, nudijo učinkovito toplotno izolaciji, so vodoodporne in tudi temperaturno obstojne pri ekstremnih vrednostih temperature.

Toplotna izolacija strehe mora biti dovolj debela

Streha je najbolj izpostavljen del objekta. Poleti se pri visokih temperaturah močno pregreva, pozimi pa je lahko dalj časa prekrita z debelo snežno odejo. V deževnem vremenu lahko, ob površni izvedbi del, lahko celo pride do zamakanja. Zaradi vseh teh dejavnikov, je potrebno toplotni izolaciji strehe nameniti posebno pozornost. Toplotna izolacija strehe mora biti predvsem dovolj debela in kvalitetno izbrana ter položena.

Dejstvo je, da je uhajanje toplote skozi streho največje. Zato lahko s kvalitetno in dovolj debelo toplotno izolacijo strehe veliko privarčujemo pri stroških ogrevanja. Toplotna izolacija strehe naj bi imela optimalno debelino 40 cm. Prvi sloj toplotnoizolacijskega materiala se položi že med špirovce, drugega na njih. Kateri toplotnoizolacijski material bomo izbrali, je naša izbira, najpogosteje se uporablja steklena volna. Toplotno izolacijo s spodnje strani zapremo s parno zaporo, da preprečimo uhajanje vodne pare v ostrešje. Toplotna izolacija strehe in toplotna izolacija stene se morata za maksimalen rezultat med seboj prekrivati.