Ogrevanje na drva velja za tradicionalno opcijo, ki smo jo s pridom uporabljali skozi dolga tisočletja. Les je namreč enostavno dostopen vir energije, če le imamo na voljo dovolj zmogljivo in učinkovito kurilno napravo. Z razvojem sodobne tehnologije na tem področju opažamo velike napredke, tako da lahko pričakujemo še boljše učinke od sodobnih kurilnih naprav. Kar nekaj opcij imamo za zanesljivo in zmogljivo ogrevanje na ta način.

Kamin na drva

Če pomislimo na ogrevanje na drva, je gotovo prva asociacija kamin. Kamini imajo vsekakor mnoge prednosti, predvsem gre izpostaviti visoko estetsko vrednost, saj bo kamin na drva močno popestril vsak prostor, v katerega ga vgradimo. A tudi pri samem ogrevanju se lahko zelo dobro izkaže.

Kamini lahko ogrevajo prostore na različne načine, na voljo imamo namreč različne izvedbe. Upoštevati je treba tudi to, da kamin na drva del proizvedene toplote oddaja neposredno v prostor, zato je posedanje ob kaminu v hladnih zimskih dneh še posebej prijetno. Za ogrevanje drugih prostorov pa skrbi sistem, ki usmerja ogret zrak po stanovanju. Napredni kamini imajo lahko še druge funkcionalnosti, tudi ogrevanje sanitarne vode.

Kaminske peči

Druga opcija za enostavno ogrevanje na drva so kaminske peči. Najpogosteje se uporabljajo toplozračne peči, ki ogrevajo prostore s pomočjo vročega zraka, toplota pa izhaja neposredno iz izgorevanja kurjave v peči. Tako so toplozračne peči dokaj enostavne in tudi poceni, ponujajo pa zanesljivo in zmogljivo ogrevanje v praktično vsaki situaciji. So tudi zelo odzivne, kar je pogosto pomembno, a treba je priznati, da toplozračne peči na dolgi rok niso najbolj praktične ali varčne. Pri redni uporabi nudijo boljši učinek lončene peči, ki zbirajo in zadržujejo odvečno toploto, s katero prostore ogrevajo dlje časa in pri nižji porabi energije. S takšnimi pečmi imamo manj dela, ni jih treba previdno uravnavati, da bi dosegli dober končni učinek.