Kuhanje na prostem ni nujno enostavno. Smiselno je torej poenostaviti vsaj tiste največje in najpomembnejše postopke. Pri pripravi hrane je to gotovo samo kuhanje!

V okolju letne kuhinje lahko pripravo hrane poenostavimo tako, da izberemo pravi kuhalnik. Običajno bo to žar, pri katerem pa že imamo na izbiro celo vrsto možnosti. Katera se bo izkazala za najenostavnejšo? Univerzalnega odgovora ni, saj je veliko odvisno od okoliščin, predvsem od razpoložljivih virov energije. Najbolj enostavna opcija je v večini primerov plinski gorilnik, ki ga lahko zelo enostavno priklopimo na plinsko jeklenko ali na hišni plinovod. Na ta način omogoča plinski gorilnik kuhanje v vsakem okolju, tudi če nimamo posebej urejene vrtne kuhinje. Ne potrebuje posebnega dovoda plina, je priročen in prenosen, prav tako hiter in enostaven za uporabo. Idealna izbira torej za hitro pripravo hrane, poleg tega pa je plinski gorilnik primeren tudi za začetnike.

Dokaj enostavno je lahko kuhanje tudi z večjim žarom, če ga lahko elegantno umestimo v letno kuhinjo. Posebej priročni so v tem oziru električni žari – ti sicer zahtevajo povezavo z električnim omrežjem, a so nato zelo enostavni za uporabo. Pri izdelavi vrtne kuhinje ob hiši ni težko napeljati dodatnega metra električne napeljave, ki jo bomo tako ali tako potrebovali tudi za razno drugo opremo ali vsaj za osvetlitev, tako da to običajno ni problem. Kot alternativo imamo na voljo plinski žar, ki ima podobne prednosti kot prenosni plinski gorilnik, ne smemo pa pozabiti še na žar na oglje, ki pravzaprav ne potrebuje posebnega vira energije, je pa vseeno nekoliko zahtevnejši za uporabo. Vsa oprema vrtne kuhinje torej lahko ponudi dokaj enostavno kuhanje, odvisno od okoliščin in od samega uporabnika.