Mnoge rešitve iz poslovnega okolja so nadvse uporabne tudi za osebno rabo, zelo očitno pa je to prav pri orodjih za zbiranje, shranjevanje in obdelavo poslovnih ali drugih informacij. Nenazadnje se tudi v vsakdanjem življenju pogosto srečujemo z raznimi dokumenti in drugimi podatki, ki bi jih želeli varno shraniti in imeti hkrati dostopne vedno in povsod. Prav to omogočajo nekateri sistemi, ki so kot nalašč tako za poslovne kot za osebne uporabnike.

Elektronski arhiv

Najbolj osnovna opcija dokumentnega sistema je verjetno elektronski arhiv, ki omogoča shranjevanje podatkov v elektronski obliki, običajno gre za shranjevanje na splet, lahko pa tudi na disk računalnika ali na napravo v domačem omrežju. V vsakem primeru bo e-arhiv ponudil prostor za varno shranjevanje podatkov, hkrati pa bo dostopen preko interneta ali domačega omrežja. Osebni uporabniki bodo tak sistem s pridom izkoristili za shranjevanje raznih datotek, lahko tudi večjih multimedijskih vsebin, pomembnih dokumentov in vseh drugih datotek, ki bi jih radi shranili na varno. Poleg tega e-arhiv običajno ponuja uporabne funkcije deljenja datotek z drugimi, kar je prav tako lahko zelo uporabno v osebni rabi.

Že marsikateri elektronski arhiv ponuja velik nabor funkcionalnosti, a za poslovno rabo pridejo v poštev še bistveno bolj kompleksni dokumentni sistemi, ki omogočajo nadvse učinkovito zbiranje in obdelavo poslovne inteligence. Takšne sisteme lahko v nekaterih primerih izkoristimo tudi doma, na primer za urejanje, načrtovanje in spremljanje gospodinjskega proračuna, nadzor nad osebnimi financami, lahko pa tudi za kakšne čisto konkretne opravke kot je načrtovanje potovanja. Res pa je, da so napredni dokumentni sistemi običajno izrazito prilagojeni za poslovne uporabnike, tako po funkcionalnostih kot po samem izgledu in delovanju. Treba bo najti pravi sistem, če ga želimo uporabljati za osebno rabo, lahko pa seveda preverimo, ali ni morda kakšno primerno orodje na voljo tudi med sistemi, ki niso izključno poslovni.