Sodobni traktorji so zelo dragi, vseeno pa se uporabljajo v zahtevnih pogojih in razmerah, ki predstavljajo za vozilo velike obremenitve. Na kmetiji je pač treba opraviti razna dela, ki do vozila niso posebej prizanesljiva. Hitro lahko pride do poškodb, pri dolgoletni uporabi pa so neizogibne tudi težave zaradi normalne obrabe. Za optimalno delovanje, predvsem pa za nemoteno uporabo v primeru težav, moramo imeti pri roki nekatere dodatne in nadomestne dele.

Deli za traktor

Nekateri deli pridejo takoj na misel, na primer akumulatorji, medtem ko na druge pomislimo le takrat, ko imamo z njimi težave. Stekla za traktorske kabine recimo le redko menjamo, pravzaprav smo nanje pozorni le takrat, ko se poškodujejo. Seveda stekla za traktorske kabine nimamo na zalogi v domači garaži, če nam ne ležijo naokoli kakšni stari rezervni deli. Treba bo obiskati serviserja, ki bo ustrezne kose naročil od dobavitelja. Na srečo so stekla za traktorske kabine enostavno dobavljiva, prav tako jih ni tako težko zamenjati ali popraviti.

Deli za mehanizacijo

Ne pozabimo, da je traktor pogosto le toliko učinkovit, kolikor to dopušča uporabljena mehanizacija. Za učinkovito povezavo med obema napravama skrbijo kardani, ki so ključna komponenta pri uporabi kmetijske mehanizacije. Ker gre za gibljiv kos pod velikimi obremenitvami, so kardani še posebej ranljivi. Na srečo so ravno takšni uporabi tudi povsem prilagojeni, tako da v zahtevnih razmerah še vedno zagotavljajo zanesljivo delovanje in dolgo življenjsko dobo, a neomejene rabe ne moremo pričakovati. Prej ali slej tudi kardani pokažejo znake obrabe ali pa popustijo pod večjimi obremenitvami, lahko se tudi kar zlomijo. V takšnih primerih je pametno imeti pri roki rezervo. Kardani so običajno kar na zalogi v domači garaži, gotovo jih potrebujemo več, če uporabljamo večjo zbirko raznolike kmetijske mehanizacije, pa tudi sicer je dobro imeti rezervo ali vsaj rezervne kose za popravilo.