Pri čiščenju okoli hiše se pogosto soočamo z obsežnimi površinami in trdovratnimi madeži. Jasno je torej, da bo treba uporabiti pripomočke, ki so namenjeni prav takšnim izzivom. Na srečo imamo kar nekaj izbire, tako da bo delo precej enostavno.

Najbolj priljubljena opcija za čiščenje dvorišča in okolice hiše je verjetno tlačni čistilec, ki se zelo dobro izkaže v takšnem okolju. Pravzaprav gre za precej vsestransko napravo, ki bo močno olajšala celo vrsto opravil zunaj hiše. Posebej dobro se obnese pri trdovratni umazaniji na terasi, zelo priljubljen pa je tlačni čistilec tudi za čiščenje avtomobila. To seveda ni vse, kar zmore naprava z močnim curkom vode – okoli hiše je še cela vrsta umazanih površin, ki jih lahko na ta način učinkovito očistimo. Edina stvar, ki je tlačni čistilec ne bo očistil, so občutljive površine, ki jih ne smemo izpostavljati močnemu curku vode.

Za občutljivejše površine bo morda bolj uporaben parni čistilec tal. Ta naprava se dobro izkaže tudi v stanovanjskih prostorih, saj je para veliko bolj prizanesljiva do lepo urejenih zaprtih prostorov kot curek pod visokim tlakom. Z enako učinkovitostjo pa bo parni čistilec tal priskočil na pomoč tudi pri čiščenju zunanjih površin. Kot nalašč je seveda za čiščenje tal, pa tudi teras, balkonov in podobnih površin. Tlačni čistilec in parni čistilec tal imata podobno nalogo in se v nekaterih primerih oba obneseta povsem zadovoljivo, s tem da lahko parni čistilec uporabljamo tudi v nekoliko občutljivejših okoljih.

Poleg tega pa imamo za čiščenje na prostem na voljo še kar nekaj učinkovitih naprav. Morda bo prišel prav pometalec tal, ki je nepogrešljiv pri rednem pometanju večjih zunanjih površin, na voljo pa so še druge domislice, ki bistveno olajšajo vzdrževanje čistoče okoli hiše. Brez pravih pripomočkov bo čiščenje težko, rezultati pa vse prej kot zadovoljivi – s pravo opremo pa je čisto drugače.