Cevi za dimnik so zelo pomembne, čeprav veliko ljudi na to čez čas kar pozabi. Če cevi za dimnik niso redno menjanje, očiščene in stanitirane lahko to privede do hudih in zahtevnih težav. Poleg tega pa predstavljajo nevarnost, saj lahko pride do požara ali pa izbruha ognja oziroma, da cev zaradi onesnaženosti in obremenitve poči in tako povzroči uhajanje različnih strupenih plinov.

Cevi za dimnik mora očistiti in vzdrževati strokovnjak, ki tudi po predhodnem pregledu oceni ali jih je potrebno zamenjati ali pa je potrebno zamenjati celoten dimnik. 

Pozorni morate biti tudi na dimnik in njegovo vzdrževanje in starost le tega. Dimnik spada med najbolj obremenjene dele vsakega objekta ali hiše, zato ga je potrebno redno pregledovati in vzdrževati, saj dimnik prenaša visoke temperature, različne kisline, vlago ter vremenske vplive.

Cevi za dimnik so po večini narejene iz nerjavečih in ognjevarnih materialov, saj so tako bolj vzdržljive in varne.

Izdelava dimnika

Izdelava dimnika je zelo zahtevna in ni tako enostavna, kakor se to zdi na prvi pogled. Izdelava dimnika mora biti v naprej skrbno načrtovana, še preden je hiša sploh zgrajena.

Dimnik je sam po sebi zelo občutljiv sistem in če izdelava dimnika oziroma montaža ni narejena po predpisih in v skladu s stroko lahko to povzroči veliko finančnih stroškov in ostale nezaželjene škode.  Zato mora izdelava dimnika potekati v skladu z najvišjimi standardi, prav tako pa mora vključevati samo vrhunske in varne materiale.  V primeru neupoštevanja zahtevanih pogojev in standardov je lahko to škodljivo človekovemu zdravju in škodljivo okolici.

Pred gradnjo hiše je potrebno že v naprej določiti višino in velikost dimnika. Vse to je odvisno od vseh vrst dejavnikov, kot so na primer kje v hiši se bo nahajala lokacija peči, način ogrevanja, izbrano kurilno olje, izkoristek kotla in vrste kurilne naprave. 

Pri izdelavi dimnika morate biti pozorni tudi na to, da bo dimnik dolgo služil vašemu objektu in bo odporen na različne vremenske razmere in različne temperature.